EU és Ukrajna

Az Európai Parlament kesztyűs kézzel bánna Ukrajnával

2018. 09. 07.

Az Európai Parlament külügyi szakbizottságában a napokban mutatták be azt a jelentéstervezetet, mely az EU és Ukrajna közötti társulási megállapodás végrehajtását értékeli. A tervezet sajnálatos módon sikertörténetként mutatja be az ukrajnai folyamatot, beleértve az oktatási-, egészségügyi- és nyugdíjreformokat. A kárpátaljai magyarok viszont pont az ellenkezőjét tapasztalják, hisz az ukrán kormány bújtatott alkotmánymódosítással és a különböző ágazatok reformjával erőteljesen csökkenti a nemzeti kisebbségek jogait, s romlanak az életkörülmények. Ezért Bocskor Andrea kezdeményezésére a Fidesz-KDNP EP delegációja módosító indítványokat nyújtott be Michael Gahler német EP-képviselő jelentéséhez, melyben túlzottan pozitívan állítja be Ukrajnát.

A fideszes képviselők módosító javaslataikban kitértek a közelgő ukrajnai választásokra, melyeket 2014-hez hasonlóan egy érvénytelen mandátummal rendelkező Központi Választási Bizottsággal akarnak lebonyolítani, hogy az ukrajnai kampány semmilyen módon ne befolyásolja a reformok végrehajtását. Továbbá, hogy az ukrán alkotmány- és törvénymódosítások során teljes mértékben vegyék figyelembe az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségek meglévő jogait a nyelvhasználat, az oktatás, a választójogi kódex, stb. megalkotáskor. Külön pontban rögzítik a kisebbségi nyelvű média és a médiapluralizmus szükségességét az országban. Bocskor Andrea szerint aggasztó, hogy a jelentéstervezet üdvözli Ukrajna végrehajtási szándékát a Velencei Bizottság javaslatait illetően. Ugyanis nincs mit üdvözölni, majd csak akkor, ha az valóban megtörtént. A magyar delegáció javasolta, hogy e helyett kérjük számon az oktatási törvény nyelvi cikkelye végrehajtásának elhalasztását és a Velencei Bizottság javaslatainak teljesítését.

„Remélem, hogy módosító indítványaink bekerülnek a jelentés szövegébe, hisz a jelenlegi tervezet nem a valóságot tükrözi. Bízom benne továbbá, hogy az EP mélyrehatóan felülvizsgálja az Ukrajnában eddig elért eredményeket, és arra fogja ösztönözni Ukrajnát, hogy a jövőben az Európai Unió alapértékeivel összhangban lévő rendelkezéseket hozzon” – tette hozzá a néppárti képviselő.

Brüsszel, 2018. szeptember 7.