Kisebbségpolitika

Az EU vegye védelmébe a kárpátaljai magyarokat!

2018. 03. 01.

Az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő felhívta az Európai Unió és a képviselők figyelmét a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ)  ungvári székháza elleni merényletre.  A politikus  beszédében hangsúlyozta: Ukrajna perspektíváit nagymértékben befolyásolja a demokratikus jogok és szabadságok, beleértve a kisebbségi jogok szavatolása, a jogbiztonság és a társadalmi béke.

Kárpátalja történelmében először került sor egy olyan szándékos robbantásra, melynek célpontja a kárpátaljai magyar közösség érdekvédelmi szervezete volt. A támadást  Bocskor Andrea a  kárpátaljai magyarság direkt fenyegetésének, megfélemlítésének értékelte,  amit az EU-nak sem szabad szó nélkül hagynia. “Az Uniónak egyértelműen el kell ítélnie ezt a terrorcselekményt és fel kell szólítania az ukrán hatóságokat, hogy mielőbb derítsék ki az elkövető személyét, a megrendelőket és az ügy motivációját. Bizonyos erők egyre inkább azon dolgoznak, hogy felborítsák  a rendet és a békét az ország nyugati részében, nemzetiségi konfliktust akarnak provokálni, amire az EU-nak reagálnia kell” – mondta felszólalásában a néppárti politikus.

A fideszes képviselő  emellett levélben hívta fel az Európai Néppárt elnökségének a figyelmét a KMKSZ székháza elleni támadásra és az Ukrajnában zajló jogcsökkentő folyamatokra. “Fontos, hogy az Európai Unió és az Európai Néppárt döntéshozói értesüljenek a drámai  kárpátaljai eseményekről, arról, hogy milyen fenyegetett körülmények között élnek a kárpátaljai magyarok, hogy létük miként nehezül el egyre inkább a térségben” – hangsúlyozta Bocskor Andrea. A politikus levelében kérte, hogy az Európai Néppárt kísérje nyomon az ügy kivizsgálását, támogassa és vegye pártfogásába a KMKSZ további érdekvédelmi munkáját.

Brüsszel, 2018. március 1.