EU és Ukrajna

Az EP elnöke kiállt a kárpátaljai kisebbségek védelme érdekében

2018. 12. 10.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke megküldte válaszlevelét Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes EP-képviselőnek, melyben tájékoztatást nyújtott a kárpátaljai magyar közösség érdekében tett lépésekről. Az EP elnöke beszámolt november végi találkozójáról Andrij Parubijjal az Ukrán Legfelsőbb Tanács házelnökével.

Bocskor Andrea EP-képviselő és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke és az Ukrán Legfelsőbb Tanács képviselője 2018. október 10-én tárgyalást folytatott Antonio Tajanival. A találkozón tájékoztatták az elnököt a kárpátaljai magyarság egyre nehezebb helyzetéről, a nemzetiségek ellen elfogadott hátrányos intézkedésekről és zaklatásokról. Ezt követően Bocskor Andrea levélben tájékoztatta Antonio Tajanit az Ukrán Legfelsőbb Tanács által első olvasatban elfogadott, „Az ukrán, mint államnyelv funkcionálásának biztosításáról” című nyelvtörvényről, mely drasztikusan korlátozná az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogait. „Felhívtam az elnök figyelmét arra, hogy Ukrajna kötelezettséget vállalt az országban élő nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartására, többek között a Regionális, valamint a Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája, az Európai Tanács Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló Keretegyezménye és az EU-Ukrajna társulási megállapodás által. Arra kértem továbbá, gyakoroljon hatást az ukrán kormányra és Petro Poroshenko ukrán elnökre, hogy mielőtt az új nyelvtörvény második olvasatra kerülne, mindenképp küldjék el azt a Velencei Bizottságnak véleményezésre” – nyilatkozta a fideszes képviselő.

Antonio Tajani levélben válaszolt a kárpátaljai magyar közösség helyzetével kapcsolatos megkeresésekre és tájékoztatta Bocskor Andreát a közte és Andrij Parubij, ukrán házelnök között, 2018. november 27-én tartott kétoldalú találkozóról. Az EP elnöke felhívta az Ukrán Legfelsőbb Tanács elnökének figyelmét arra, hogy számos EP-képviselő komoly aggodalommal kíséri figyelemmel az Ukrajnában élő kisebbségek helyzetét. Kiemelte, hogy egy Európai Unióba törekvő és annak tagállamainak támogatását élvezni kívánó országnak biztosítania kell az ott élő kisebbségek alapvető jogait. Továbbá ismételten hangsúlyozta, hogy Ukrajnának teljes mértékben végre kell hajtania a Velencei Bizottság ajánlásait az oktatási törvény 7. cikkelye kapcsán. Az ukrán házelnök biztosította az EP elnökét arról, hogy az elkövetkező jogalkotási intézkedések végrehajtása előtt konzultálnak a kisebbségi képviselőkkel, és nagy jelentőséget tulajdonítanak a kisebbségek védelmének Ukrajnában” – tájékozatott a levél tartalmáról Bocskor Andrea.

„Remélem, hogy a közeljövőben több ilyen jellegű kezdeményezés történik majd az Európai Unió részéről, és hogy ezeknek a párbeszédeknek eredménye is lesz. Elengedhetetlen, hogy az európai intézmények komolyan számon kérjék Ukrajnán a kötelezettségvállalásokat az országban élő kisebbségek alapvető jogainak betartására” – tette hozzá a néppárti politikus.

Strasbourg, 2018. december 10.