EU és Ukrajna

Az EB szerint fontosabb a gyülekezés szabadsága, mint a kisebbségi jogsértés megakadályozása

2017. 07. 04.

Idén márciusban ismét fáklyás menetet rendezett Ungváron a Karpatszka Szics szélsőjobboldali alakulat, melynek során magyar- és EU-ellenes jelszavakat skandálva vonultak végig a városon. A szélsőjobboldali szervezet vezetője a médiában elismerte, hogy a felvonulás célja az Európai Unió elutasítása és a vidékén élő magyarság ukránosítása volt. Bocskor Andrea és a Fidesz-KDNP delegációja, illetve a határon túli magyar képviselők tájékoztatták az esetről az Európai Bizottságot és írásbeli kérdésben kérték számon mit tett a Főképviselő az ügy érdekében.

Egy tavalyi ungvári magyarellenes nacionalista masírozás után a Fidesz-KDNP delegációja már felhívta az Európai Bizottság és a Külügyi és Biztonságpolitikai Főképviselő, Federica Mogherini  figyelmét az akkori nyugalom megbontását célzó esetre, ami ellentétes az EU–Ukrajna társulási megállapodás alapvető pontjaival. Federica Mogherini válasza a tavalyi eset kapcsán az volt, hogy az EU–Ukrajna emberi jogi párbeszéd keretén belül helyet kap az ügy és figyelemmel fogják kísérni a hasonló jogsértéseket. A Fidesz-KDNP delegációja elfogathatatlannak tartja, hogy a magyarok által is lakott városban rendszeresen szélsőséges alakulatok masírozzanak, jelszavaikkal és magatartásukkal sértve a megyében élő nem ukrán lakosságot, illetve hogy egy európai integrációs törekvéseket hangoztató ország teret enged a soviniszta szervezetek megerősödésének, kontrollálatlan megnyilvánulásainak, amely felett a rendfenntartó szervek ráadásul rendszeresen szemet hunynak.

A márciusban elküldött írásbeli kérdésre most érkezett a válasz. Federica Mogerini levelében a tavalyihoz hasonló sablonos és semmitmondó választ adott: „…az emberi jogok és alapvető szabadságok – ideértve a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogait – alapvető elemeit képezik az EU és Ukrajna közötti társulási megállapodásnak. Az EU és egyéb nemzetközi szervezetek, úgymint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet nemzeti kisebbségi főbiztosa, szorosan nyomon követik az e jogokkal kapcsolatos fejleményeket. A kisebbségekhez tartozó személyek jogaival kapcsolatos kérdések tavaly az EU–Ukrajna menetrend folyamatosan érintett témái voltak, többek között az EU–Ukrajna Társulási Tanács keretében.” Kiemelte továbbá, hogy „az EU ösztönzi Ukrajnát, hogy tegyen eleget a békés gyülekezés szabadságára vonatkozó nemzetközi kötelezettségvállalásainak. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a menetet a helyi jognak megfelelően – azaz a hatóságok engedélyével – szervezték, akik a bűnüldöző hatóság tagjainak kiküldése által biztosították a menet erőszakmentességét.”

Bocskor Andrea EP-képviselő szerint sajnálatos és felháborító, hogy a kisebbségeket gyalázó menet kapcsán a Főképviselő a gyülekezés szabadságát tartja támogatandónak, és nem lát semmilyen jogsértést abban, ha egy kisebbségi közösség rovására rendszeresen megfélemlítő és gyalázó akciók történnek. „Ez a válaszlevél jól példázza azt a kettős mércét, ami itt az Európai Unióban jellemző: ha kényes a téma söpörjük szőnyeg alá és álproblémákkal tereljük másra a figyelmet”- mondta a néppárti politikus.

Strasbourg, 2017. július 4.