Oktatás és kultúra

Átadták az Európai Unió Irodalmi Díját

2015. 06. 23.

 Az Európai Unió Irodalmi Díja az Európai Unió által 2009 óta adományozott irodalmi elismerés, mely 5000 eurós díjazással jár. A díjat az Európai Unió Kultúra keretprogramja hívta életre. A díj kiválasztását és a díjátadó ünnepséget az Európai Bizottság, Európai Könyvterjesztők Szövetsége az Európai Írók Kongresszusa és az Európai Könyvkiadók Szövetsége alkotta konzorcium szervezi meg. A díjat az európai kortárs irodalom kiemelkedő tehetségű alkotói, és az irodalom jól ismert európai személyiségei kaphatják meg.
A díjazás során az érintett országok hároméves ciklusban kerülnek sorra. Évente 11-13 ország zsűrijét kérik fel az író kiválasztására. Az érintett országok: Az Európai Unió 28 tagállama (2013), az Európai Gazdasági Térséghez tartozó 3 EFTA-tag: Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EU további tagjelölt országai: Albánia, Macedónia, Törökország, Montenegró, Szerbia, az EU további lehetséges tagjelölt országa: Bosznia és Hercegovina.
A 2015. évi díjazottak a következők: Carolina Schutti (Ausztria), Luka Bekavac (Horvátország), Gaëlle Josse (Franciaország), Edina Szvoren (Magyarország), Donal Ryan (Írország), Lorenzo Amurri (Olaszország), Undinė Radzevičiūtė (Litvánia), Magdalena Parys (Lengyelország), David Machado (Portugália),  Ida Hegazi Høyer (Norvégia), Svetlana Žuchová (Szlovákia) és Sara Stridsberg (Svédország).

Bővebb információ itt található:
 http://www.euprizeliterature.eu/awards-ceremony/2015,