Kisebbségpolitika

Antonio Tajani levelet ír Petro Porosenko ukrán elnöknek

2017. 11. 13.

A ma délutáni strasbourgi plenáris ülésen napirend előtti felszólalásukban Bocskor Andrea magyar és Cristian Dan  Preda  román néppárti képviselők aggodalmaiknak adtak hangot az új ukrán oktatási törvény kapcsán. Az EP-képviselők nyíltan kiálltak az ukrajnai kisebbségek védelme mellett és felhívták a Parlament figyelmét a jogszűkítő törvényre és annak az ukrajnai nemzeti kisebbségekre gyakorolt negatív hatására, kérve képviselőtársaikat, hogy foglalkozzanak a témával.

Bocskor Andrea beszédében az ukrajnai nemzetiségi iskolák közép és felsőoktatási rendszerében bekövetkező diszkriminatív intézkedésre hívta fel a figyelmet. „A cikkely a már megszerzett jogokat csorbítja, és a több évtizede jól működő nemzetiségi iskolarendszert számolja fel” – hangsúlyozta a néppárti politikus. Bocskor Andrea felszólalásában arra kérte az Európai Parlament elnökét, hogy foglaljon állást, mivel a nyelvi sokszínűség megőrzése az EU alapértéke, az anyanyelvhez való jog pedig az alapvető jogok részét képezi.

A felszólalásokra reagálva Antonio Tajani, az EP elnöke biztosította a képviselőket, hogy védelmébe veszi az európai kisebbségi nyelvhasználatot és levelet ír Petro Porosenko ukrán elnöknek. Tajani az európai parlamenti képviselők  kifejezett aggodalmai következtében mihamarabbi találkozót kezdeményez az ukrán államfővel.

„Ukrajna, mint az EU társult tagja nem léptethet életbe egy ilyen kisebbségvédelem szempontjából visszalépést jelentő törvényt, nem veheti el több tízezer magyar, román, lengyel gyerektől a szabad tannyelv választás jogát. Ezért fontos, hogy az EP is a legfelsőbb szinten foglalkozzon az üggyel” – mondta el Bocskor Andrea.

Strasbourg, 2017. november 13.