Hírek

A Tisza ETT delegációja az Európai Parlamentben

A Tisza ETT delegációja az Európai Parlamentben

2016. 04. 22.

 A Tisza ETT az első olyan határokon átívelő társulás, mely egy uniós és egy azon kívüli ország közötti együttműködés révén jött létre. Az együttes munkának köszönhetően Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja ezáltal egyedi lehetőséget kap a határokon átnyúló befektetési és szociális projektek megvalósítására, fejlesztésére az Európai Unió közvetlen technikai és pénzügyi segítségének felhasználásával.

Bocskor Andrea köszöntőjében gratulált a Tisza ETT elnökségének és megalkotóinak a jó ötlethez, a sikeres megvalósításhoz, hisz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét és Kárpátalját bár országhatár választja el, de sorsa régóta összefonódott és ez az együttműködés mindkét fél számáról előnyös lehet. A szerdán bejelentett vízumkötelezettség feloldása Ukrajna számára az Európai Unió irányába fontos mérföldkő az egész ország számára, a Tisza ETT pedig hasonló jelentőségű lehet Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye viszonylatában.

A találkozó során a Tisza ETT vezetői ismertették a társulás céljait, munkatervüket. Volodimir Csubirko kiemelte a határ menti együttműködés fontosságát, annak érdekében, hogy hathatós reformok valósuljanak meg a jelenleg nehéz gazdasági helyzetben lévő Ukrajna legnyugatibb megyéjében, felhasználva ehhez a magyarországi tapasztalatokat, és az Európai Unió által nyújtott forrásokat. Kárpátalja vonatkozásában négy alapvető problémát emelt ki a delegáció, amelyeket a Társulás adta lehetőségekkel orvosolni lehetne: a szennyvíztisztítók felújítása, az aknaszlatinai sóbánya által kialakult ökológiai katasztrófa következményeinek orvoslása, a szemétfeldolgozás megoldása, a tuberkulózis elleni harc.

Mihajlo Rivisz, a Tisza ETT társelnöke, a Kárpátaljai  Megyei Tanács elnöke, elmondta továbbá, hogy az együttműködés, a határ menti kapcsolatok elmélyítése, az utak és az infrastruktúra fejlesztése közös érdek. Fontos a két megye turisztikai adottságainak kihasználása, olyan turista útvonalak kialakítása, amelyek mind a keletről, mind a nyugatról érkező turisták számára vonzók lehetnek.

Pelczné dr. Gáll Ildikó szintén példaértékű kezdeményezésként értékelte a Társulás létrejöttét. A Tisza így szimbolikus értelemben is kapocs, amely a két megyét az országhatárok ellenére összeköti. Az aktuális problémákra közös erővel, uniós tapasztalatokkal és az Európai Unió anyagi támogatásával lehet megoldást találni. Az alelnök asszony hangsúlyozta az együttműködési forma fontosságát, hisz a nehéz helyzetben lévő Kárpátalján fontos, hogy fejlesztések menjenek végbe. A magyar kormány elkötelezett a kárpátaljai magyarság támogatására, ugyanakkor ezáltal  Ukrajnát is támogatja európai útján.

Ljubov Nepop nagykövet-helyettes örömét fejezte ki a Tisza ETT létrejöttét illetően és hozzátette: „a Tisza ETT megmutatja Ukrajnának azt az utat, hogyan lehet sikeresen együtt dolgozni egy szomszédos országgal. Az igazán sikeres befektetések pedig a már sok tapasztalattal rendelkező féllel történő közös munkából lesznek”.
Seszták Oszkár a jövőre vonatkozó terveket illetően elmondta,  hogy mindkét félnek erejéhez mérten kell megtenni mindent annak érdekében, hogy a Tisza ETT maximálisan tudjon együttműködni továbbra is.

A delegáció tagjai köszönetüket fejezték ki a Fidesz-KDNP  EP képviselőinek a Tisza ETT ügyét illető segítségnyújtásért, támogatásért. A találkozó után a delegáció a „Gyerekek a világbékéért” című program brüsszeli rendezvényén vettek részt, amelyre Ukrajnából érkeztek gyerekek.