A magyarok nem kérnek a szélsőségekből

Az európai választások tétje az, hogy a Fidesz- KDNP kormány rendelkezik-e majd azzal az erős európai képviselettel, amellyel a következő években is ismételten sikerrel állhat ki a magyar polgárok és Magyarország érdekeiért – nyilatkozta lapunknak Gyürk András, a magyar néppárti képviselőcsoport vezetője, a Fidesz kampányfőnöke.

– Újra kétharmad. Ön szerint mik a Fidesz-KDNP április 6-ai győzelmének összetevői?
– Április 6-án a választópolgárok világos döntést hoztak. A magyar polgárok nem kértek a baloldal gyűlöletre építő politikájából, de nem kértek abból a szélsőségből sem, amely alapjaiban kérdőjelezi meg az európai együttműködés kereteit, veszélyeztetve Magyarország stabilitását és gyarapodását. A Fidesz-KDNP kormány az elmúlt négy évben következetesen kiállt Magyarország és a magyar polgárok érdekeiért, legyen szó a rezsicsökkentésről, a családi adókedvezményről, a multikra kivetett különadók kérdéséről. Áprilisban az volt a kérdés, hogy a magyar polgárok tovább kívánnak-e menni a nemzeti érdekeket segítő úton, vagy pedig újra a korábbi szocialista kormányok megszorító, a magyar emberekkel szemben a multinacionális cégeket és magánérdekeket előtérbe helyező hazug korszakba kívánnak visszatérni. A választási győzelem „titka” véleményem szerint, hogy a Fidesz-KDNP kormány megalkuvás nélkül küzdött a nemzeti érdekekért és sikeresen kivezette Magyarországot a válságból. A polgárok pedig értékelték ezeket az erőfeszítéseket.

– Alig ért véget az országgyűlési kampány, máris itt vagyunk az EP-választás előtt: mi a májusi választás tétje?
– Az európai választások tétje az, hogy a Fidesz-KDNP kormány rendelkezik-e majd azzal az erős európai képviselettel, amellyel a következő években is ismételten sikerrel állhat ki a magyar polgárok és Magyarország érdekeiért. Az elmúlt időszakban komoly csatákat kellett megvívni Brüsszellel, sőt számos ügyben éppen az elmúlt hetekben robbant ki vita. Gondoljunk az akác, a pálinkafőzés, az utalványrendszer vagy a magyar föld kérdésére. Ahhoz, hogy a korábbi évekhez hasonlóan ezekben az ügyekben is eredményesen védhessük a magyar érdekeket erős nemzeti képviseletre van szükség. Magyarország elemi érdeke, hogy az áprilisi választásokhoz hasonlóan a magyar polgárok ismételten nagy arányban elutasítsák azokat a baloldali szélsőségeket, akik az elmúlt években hazugságaikkal lejáratták Magyarországot, de elutasítsák azokat a szélsőségeseket is, akik az Európai Unióból való kilépéssel fenyegetnek, munkahelyek százezreit veszélyeztetve.

– Hogyan értékeli az elmúlt öt évet az Európai Parlamentben, különösen a Magyarország körüli viták kapcsán?
– A viták egy része jogi jellegű volt, amire a kormány minden esetben megtalálta a megfelelő megoldást. A viták döntő többsége azonban politikai volt, ami mögött a bankok és multinacionális cégek gazdasági érdeksérelmei, a magyar baloldal és európai párttársainak támadásai álltak. Ezen viták során világossá tettük, hogy nem kérünk a diktátumokból, nem engedjük, hogy pártdiktátumokkal kívülről avatkozzanak Magyarország életébe. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az európai baloldal akarja megmondani mennyire szerethetjük hazánkat, hogy mi legyen a házasság definíciója Magyarországon, hogy lehet-e egyházi oktatás a magyar iskolákban, hogy szerepelhet- e az ezeréves magyar államiságot jelképező Szent Korona vagy a Himnusz első mondata az Alaptörvényünkben. Határozottan felléptünk a pártpolitikai támadások ellen, visszautasítottuk a kettős mércét, áprilisban pedig a magyar polgárok megerősítették politikánk helyességét.

– Miért lesz fontos az európai parlamenti munka a magyarok, Magyarország számára a következő években?
– A korábbi évekhez hasonló támadásokra számíthatunk továbbra is. Az elmúlt időszakban bebizonyítottuk, hogy következetesen kiállunk a nemzeti érdekekért és ez nem lesz másképp a következő ciklusban sem. Az előttünk álló öt évben a magyar érdekek képviselete mellett alapvető feladatunk lesz, hogy megküzdjünk Európa két szélsőséges irányzatával: azokkal a balliberális erőkkel, amelyek az Európai Unióból egy olyan szuperállamot akarnak létrehozni, amely szinte minden hatalmat elvesz a tagállamoktól és átláthatatlan módon kívánja igazgatni a polgárok hétköznapjait. De küzdeni kell a másik szélsőséges erő ellen is, amely szétrobbantaná az Európai Uniót és az európai nemzetek békés együttműködését. Az elmúlt évek vitái is megmutatták, hogy az Európai Unió messze nem tökéletes, azzal lehet és kell vitatkozni, de annak hibáira nem lehet a megoldás az eddig elért közös eredmények szétzilálása. A következő európai költségvetési ciklusban minden magyar polgárra több mint hétszázezer forint uniós támogatás jut. Ezeket a forrásokat veszélyeztetik azok, akik felrúgnák a mostani rendszert. Ez szűklátókörű, felelőtlen magatartás. Szükség van arra, hogy a középen álló, mérsékelt európai erők erős felhatalmazást kapjanak és sikerrel vehessék fel a harcot mindkét szélsőség ellen.

– Új neveket, fiatal és külhoni politikusokat is láthatunk a Fidesz-KDNP EP-listáján: mi a 2014-es névsor üzenete a választók számára?
– A nemzeti lista a magyar összefogás szimbóluma, a magyarság határokon átívelő nemzetegyesítésének gyakorlati megvalósulása, hiszen azon az anyaország mellett Erdély, Felvidék, Vajdaság, Kárpátalja és a világ egyéb részein élő magyarok képviselői is megtalálhatóak. Fontos hangsúlyozni, hogy kellő támogatás esetén mi leszünk az egyetlen delegáció, aki képviselőt delegálhat az Európai Parlamentbe Ukrajnából és Szerbiából. Ez a tény a két ország folyamatban lévő uniós integrációja miatt nagyon komoly súlyt ad majd a szavunknak és elősegíti a helyi magyar kisebbség jogainak hatékonyabb érvényesítését. A nemzeti lista szintén komoly lehetőséget biztosít, hogy maximalizáljuk a határ menti régiók közötti gazdasági és kulturális együttműködésben rejlő lehetőségeket. A fiatalabb jelöltek pedig új energiákat fognak vinni a brüsszeli munkába.

(EU hírlevél)