Oktatás és kultúra

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ’56-os megemlékezése Beregszászban

2015. 10. 23.

Az októberi hónap a magyar nemzet számára a megemlékezésekről, az emlékezésről szól, hiszen október 6-án az aradi vértanúk előtt hajtott fejet a magyarság, október 23.-án pedig az 1956-os forradalom hősi pillanatai elevenednek föl. A beregszászi születésű európai parlamenti képviselőt nagy örömmel töltötte el, hogy ezúttal szülővárosában, Beregszászban köszönthette az egybegyűlteket az 1956-os forradalom 59. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő emlékünnepségen.

„A kárpátaljai magyar közösség, mint a XX. század folyamán is oly sokszor, nagy kivívás, próbatétel előtt áll. Próbatétel ez a jövőbeni terveink, céljaink szempontjából, és megmérettetése annak is, hogy a múltbéli tapasztalatainkból milyen következtetéseket, tanulságokat vontunk le. Lemérése annak, hogy az elkövetkező generációknak egy reményteljes és biztos magyar életet akarunk itt Kárpátalján, vagy beérjük azzal, hogy mások döntsenek sorsunkról, véleményünkről, akaratunkról” – emelte ki Bocskor Andrea az elkövetkező helyhatósági választásokra utalva.

„Minden ünnep, amellyel történelmünk jeles pillanataira és hőseire emlékezünk, erősíti az összetartozás érzését. Éljünk úgy, hogy tiszta lelkiismerettel mondhassuk: nem volt hiábavaló elődeink véráldozata, vigyázunk rá, hogy az utánunk következő generáció is büszkén vállalhassa magyarságát” – zárta beszédét a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Esztergom termében sorra kerülő megemlékezésen Bocskor Andrea, átadva a szót Beregszász polgármesterének, Babják Zoltánnak.

Nem az a hős, aki győz, hanem az, aki nem adja fel – kezdte ünnepi beszédét Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, aki szerint október 23. minden magyar számára a szabadság eszményét jelképezi. Egy olyan ünnep, ahol nem meghajtjuk fejünket, hanem felemeljük tekintetünket a hősökre, akik a szabadság reményében, saját elhatározásból vonultak ki otthonaikból. Forradalmukban a tömeg emelt fel embereket és nem a vezetők hívták utcára a tömegeket.

Október 23. minden magyar számára a szabadság ünnepnapja, amelyen nem lehajtjuk a fejünket, hanem felemeljük”  – emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, megyei képviselő az ’56-os forradalom kárpátaljai hőseit jelenítette meg és az egységes nemzethez tartozás fontosságát emelte ki ünnepi beszédében.

A program a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Színjátszó Szakkörének Gál Natália által összeállított ünnepi műsorával folytatódott, ezt követően Beregszász főterén, Beatrice-koncerttel zárult az ünnepnap.