Kisebbségpolitika

A trianoni békediktátum aláírásának 101. évfordulójára emlékezünk a Nemzeti Összetartozás Napján

2021. 06. 04.

A Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselőinek sajtóközleménye

Százegy éve írták alá és száz esztendeje – 1921. július 31-én – lépett életbe a trianoni békediktátum. Az igazságtalan trianoni döntés tragikus következményeként az országot megcsonkították és magyarok milliói kerültek jogfosztott helyzetbe. Az elmúlt 101 esztendő azonban megmutatta azt is, hogy a magyar nemzet vesztes csaták és súlyos történelmi csapások ellenére is mindig, újra és újra fel tud állni, tovább tud küzdeni, és a nemzet egységét képes az országhatárokon átívelően is megteremteni, megőrizni. A 2010-ben megalakult polgári kormánnyal újra olyan kormánya lett hazánknak, amely egyértelművé tette, hogy a magyar nemzet tagjai összetartoznak, éljenek bármely pontján is a világnak. Ennek az összetartozásnak és nemzetegyesítésnek a gondolata munkánk egyik fő mozgatórugója, és ezt szimbolizálja a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási listájának összeállítása is.

Trianon máig a mindennapjaink része, nemzeti trauma, gyász és emlékezet. Azonban végre elérkezett az idő arra is, hogy az emlékezés mellett bizakodással tekinthessünk a magyar nemzet jövőjére, és mindent megtegyünk a nemzet egységének határokon átívelő megteremtéséért. A történelmünk során már számtalanszor tettek kísérletet arra, hogy mi, magyarok ne maradjunk meg itt, Európa szívében, a Kárpát-medencében. Azonban ez az évszázados nemzeti üldöztetés nemhogy eltüntette, hanem éppen ellenkezőleg, még tovább erősítette a magyar nemzeti közösség összetartozását.

Sajnos a külhoni magyarság még napjainkban is számos kihívás elé néz, amelyekre mindig a nemzeti összefogás adja meg a választ. Élő példája ennek, hogy két magyar kezdeményezés is elérte a teljesíthetetlennek tűnő egymillió támogató aláírást jelentő európai polgári kezdeményezési küszöböt, ezzel felszólítva az Európai Bizottságot, hogy készítsen jogszabály tervezetet az európai őshonos kisebbségek védelmében. A sikere az összmagyarság sikere, hiszen a magyar közösségek adták azt a kezdő lendületet, majd a kitartó támogatást, amelynek köszönhetően sikeressé válhatott az ügy egész Európában.

Mi, magyarok Trianon után százegy esztendővel is még mindig itt vagyunk a Kárpát-medencében, Erdélyben, a Vajdaságban, a Felvidéken vagy Kárpátalján. Magyarul beszélünk és tanulunk, vannak magyar nyelvű újságaink, rádióink, és pezsgő magyar kulturális életet élünk. Mindez a közös sikertörténetünk! A gyász és a fájdalom mellett június 4-e annak az összetartozásnak a napja is, amely feladataink meghatározásakor irányt mutat a jövőre nézve. Ez a nemzeti elkötelezettség áll a Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői munkájának középpontjában. 

Mert nekünk Brüsszelben is Magyarország az első!