Hírek

A népesség elöregedése korunk egyik legnagyobb kihívása

2021. 07. 06.

A népesség elöregedése napjaink egyik legnagyobb kihívása, amellyel főleg Európának kell szembenéznie. A várható élettartam növekedése, az orvostudomány színvonalának növekedése, az alacsonyabb termékenységi arányszám és a családalapítási kor kitolódása, a növekvő urbanizáció és a munkaképes korú lakosság csökkenése – ezek a legfontosabbak azon változások közül, amelyek az európaiaknak a világ népességében való csökkenő arányához vezetett – hangsúlyozta Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő az „Öreg kontinens elöregedéséről –  az idősödéssel kapcsolatos 2020 utáni politika lehetőségeiről és kihívásairól” szóló jelentés megvitatása kapcsán.

Bocskor Andrea, fideszes EP-képviselő a jelentés kapcsán elmondta: „Az európai társadalmak elöregedésének egyik legfontosabb mutatója, hogy az EU-ban növekedett legjelentősebben az idősebb emberek aránya és száma. Ez a demográfiai tendencia jelentős hatást gyakorol az emberek mindennapi életére, hatással van a gazdasági növekedésre, a költségvetési fenntarthatóságra, az egészségügyre és a szociális ágazatra, és ez hosszú távon minden egyes korcsoportot érint. A COVID-19 világjárvány is sajnos az  idős emberekre gyakorolt aránytalanul nagy hatást, ami rávilágított arra, hogy még inkább oda kell figyelnünk a szépkorúakra, biztosítani kell az egészségügyi – és szociális rendszer megfelelő kapacitásait, hogy méltó ellátásban részesüljenek”.

A Covid-világjárvány megmutatta, hogy az idősebb korcsoport különösen ki van téve a digitális lemaradásnak, a magánynak és elszigetelődésnek, ami hátrányt jelent a munkaerőpiacon és a mindennapi életben egyaránt. Ezért amellett, hogy ösztönözzük a társadalom „fiatalítását”, a családalapítást, a gyermekvállalást,  fontos, hogy a szakpolitikai intézkedések fókuszában legyenek az aktív időskort elősegítő programok, melyek közelebb hozzák a generációkat, kiaknázzák az idősebb emberek élettapasztalatát, tudását, illetve sokáig motiváltságot és elfoglaltságot biztosítanak. A jelentés is nagy teret szentel a nemzedékek közötti szolidaritásnak és az „ezüst gazdaságon” alapuló kezdeményezések támogatásának, a mentorálásnak és az idősek aktivizálását célzó intézkedéseknek.

„A magyar munkajog kiemelt figyelmet fordít az idősebb munkavállalókra – köztük a nyugdíjasokra –, például lehetővé teszi munkaviszonyban történő foglalkoztatásukat, továbbá felmondási korlátozást rögzít a nyugdíj előtt álló személyek védelmében. Ezen felül rugalmas munkavégzési formákat is lehetővé tesz. Magyarországon a még dolgozó nagyszülők minden unoka születésekor 5 nap extra szabadságot kapnak. Továbbá, arra is van lehetőség, hogy a nagyszülő maradjon otthon a kisbabával, és az unoka 2 éves koráig gyermekgondozási díjat kaphat – mindezeket nagyon jó kezdeményezéseknek tartok!” – hangsúlyozta Bocskor Andrea.

Strasbourg, 2021. július 6.

További információ:

Bocskor Andrea irodája: +32 2 28 45829