EU és Ukrajna

A mielőbbi béke segítené leginkább az Unió gazdaságát

2022. 05. 04.

Az Európai Parlament az orosz-ukrán háború Unió gazdaságára és társadalmára gyakorolt negatív következményeiről vitázott. A Fidesz európai parlamenti képviselői hangsúlyozták, a béke mihamarabbi megteremtésének, a  további humanitárius és gazdasági nehézségek minden eszközzel történő csökkentésének kell az erőfeszítések középpontjában állnia.

Bocskor Andrea kiemelte: ”Nem szabad, hogy a háború árát az európai polgárok fizessék meg, ezért a mielőbbi békét kell elősegíteni és olyan intézkedéseket hozni, mint amilyenek Magyarországon születtek, így megvédhetjük a családokat az inflációtól, az elszabadult élelmiszer és üzemanyagáraktól. A háború a legnagyobb szenvedést az ukrajnai, így a kárpátaljai embereknek okozza, az ő érdekük is a helyzet mihamarabbi konszolidálódása. Az élelmiszerár-emelkedés, a kárpátaljai régióban fellépő üzemanyaghiány nagy terheket ró az elszegényedő, nehéz időket élő polgárokra”.

Gál Kinga hangsúlyozta: „Magyarország továbbra is megad minden humanitárius segítséget a háború borzalmai elől menekülőknek. Nem feledkezünk meg azokról sem, akik Ukrajnában maradtak. De nem veszélyeztethetjük az energiaellátás biztonságát Magyarországon. Minden olyan lépést el kell kerülnünk, amely belesodorná hazánkat a háborúba, Magyarország elkötelezett a béke mellett”.

Győri Enikő kifejtette: „Egy európai recessziót is kockáztatni akarunk? Egyéves teljes orosz olaj- és gázembargó az IMF szerint 3%-os gazdasági visszaesést okozna az EU-ban. Tovább rontaná az ellátóláncokban jelenleg is fennálló zavart, miközben a nyersanyagárak már most elszálltak, az inflációs nyomás tartósan magas. Mindez jelentősen visszavetné a beruházási és befektetési tevékenységet, amelyre oly nagy szüksége lenne a Covid-válság után magához térő európai gazdaságnak.”

Strasbourg, 2022. május 4.