A kultúra az, ami összeköt minket!

2021. 05. 19.

Kósa Ádám és Bocskor Andrea sajtóközleménye

Az Európai Parlament plenáris ülése a Kreatív Európa programról folytatott eszmecserét kedden délután. Kósa Ádám, fideszes EP-képviselő hozzászólásában hangsúlyozta, hogy a görög-római és zsidó-keresztény alapokon kialakult európai kultúra az egyes nemzetek kultúráinak összessége. „Egymás kultúráinak megismerése révén kerülhetünk közelebb egymáshoz” – emelte ki a képviselő. Bocskor Andrea, fideszes EP-képviselő írásbeli hozzászólásában üdvözölte, hogy a Kreatív Európa program esetében is jelentős költségvetési emelésre számíthatunk a következő hétéves költségvetési időszakban, ami mindenképpen jó hír a magyar  kultúra, kreatív iparágazatok és audiovizuális szektor szereplőinek.

Kósa emlékeztetett arra, hogy a kultúra hozzájárul a társadalom versenyképességének megteremtéséhez a tudásalapú társadalom alapjainak erősítésével, amiben jelentős szerepet játszik a közkultúra fejlesztése és a közösségfejlesztés is. „Mivel a világjárvány miatt a kulturális élet szereplői jelentős gazdasági nehézségekkel szembesültek, ezért számos európai országhoz hasonlóan Magyarország jelentős összegekkel támogatta a múzeumokat, könyvtárakat, színházakat, állatkerteket, a filmpipart vagy a könyviadókat is, emellett forrást biztosított magas minőségű vidéki komolyzenei koncertek online közvetítésére, de a könnyűzenei szektornak is jutott pénz” – mondta el a képviselő.

Kósa Ádám örömét fejezte ki amiatt, hogy a Kreatív Európa program megköveteli, hogy a fogyatékossággal élő emberek nagyobb mértékben hozzáférjenek a kultúrához, amely elősegíti személyiségük teljes kibontakoztatását és aktív részvételüket, hozzájárulva ezzel egy inkluzív és szolidáris társadalom megvalósulásához. „Ennek tükrében a Kreatív Európa programnak szerte Európában népszerűsítenie és fokoznia kell a kulturális életben való részvételt, különös tekintettel a fogyatékossággal élő személyekre és a hátrányos helyzetűekre, valamint a vidéki és távoli területeken élőkre” – zárta szavait a képviselő.

Bocskor Andrea, fideszes EP-képviselő írásbeli felszólalásában hangsúlyozta: A Kreatív Európa program a legfőbb olyan Európai Uniós program, amely a kultúrát, a kreatív iparágakat és az audiovizuális szektort támogatja. A Kreatív Európa program összköltségvetése 2,2 milliárd euró az elkövetkező hétéves költségvetési időszakra, ami jelentős forrásbővülésnek számit”.

„Örülök annak, hogy a kisebb tagállamok a nagy tagállamokkal egyenlő feltételekkel tudnak majd pályázni a jövőbeni pályázati kiírások során, ami pozitívan hat a magyar kreatív és audiovizuális szektor szereplői részvételére a programban.  A 2014-2019-es adatok szerint a  keretprogram indulásakor az volt jellemző, hogy a magyar szervezetek leginkább társszervezőként vettek részt a projektekben, de az idő előrehaladtával már főszervezőként, projektfelelősként is sikereket értek el. A Kreatív Európa jó lehetőségeket nyújt a történelmi-kulturális örökség megőrzésére irányuló projektek és határon átívelő együttműködések szempontjából is, így remélem a magyar szervezetek minél szélesebb köre fog élni ezzel a lehetőséggel”- mondta el Bocskor Andrea.

Brüsszel, 2021. május 19.

További információk:

Kósa Ádám irodája: +32 2 28 47208