Felszólalások

A konfliktusok csak politikai párbeszéddel oldhatók fel

2021. 04. 28.

Az Európai Parlament plenáris ülésén Oroszország helyzetéről vitáztak az EP-képviselők Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének részvételével. A vitán többek között érintették az Ukrajna keleti részén az utóbbi hetekben kiéleződött orosz-ukrán helyzetet is. A 2014 óta zajló konfliktus eddig több tízezer áldozatot követelt, és fokozta a politikai, gazdasági és szociális nehézségekkel küzdő Ukrajnában a feszültséget, ahol most még a koronavírus-járvány súlyos következményeivel is meg kell birkózni. Az események értelemszerűen nagy hatással bírnak a kárpátaljai magyarság életére, akiket az ukrán törvényhozók kisebbségellenes politikája és az országban politikai célokból a radikális szélsőségesek által gerjesztett atrocitások sem kímélnek.

„Reményteljes, hogy Ukrajna keleti határánál enyhült a feszültség. Bízom benne, hogy a normandiai formátumban előrelépés történhet, hiszen a minszki megállapodásoknak megfelelően a békés rendezés az egyetlen helyes megoldás, a konfliktus csak politikai párbeszéddel oldható fel”– mondta el felszólalásában Bocskor Andrea.

A fideszes EP-képviselő felszólalásában megerősítette: „Magyarország kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett és tisztában van azokkal a nehézségekkel, amelyekkel Ukrajna szembesül, így már évek óta segíti az országot a keleti konfliktusból adódó gazdasági és humanitárius problémák enyhítésében, és a koronavírus-járvány elleni küzdelemben is”.

Magyarország számtalanszor sietett Ukrajna segítésére az utóbbi években, ami bizonyítja hogy nem közömbös számára, ha a keleti szomszédja szükséget szenved: fordított irányú gázt szállított Ukrajnának, orvosi és  rehabilitációs kezelésben részesítette a keleti konfliktusban sérüléseket szenvedett ukrán katonákat, gyerekek táboroztatását biztosította, akiknek a szülei érintettek voltak a keleti harcokban, klórt szállított Ukrajnába, ami az ivóvíz, valamint a szennyezett vizek tisztítását tette lehetővé. Magyarország a koronavírus járvány elleni harcban is segítette Ukrajnát, az eddig nyújtott támogatás összege körülbelül 11,31 millió dollárt tesz ki. Magyarország támogató szándékát legutóbb azzal is bizonyította Ukrajnának, hogy 50 lélegeztetőgépet szállított Kárpátaljára, ezzel emberéleteket mentő segítséget biztosítva a régió több kórháza számára. 2016 és 2020 között Magyarország olyan gazdaságfejlesztési támogatást nyújtott Ukrajnának, amely több mint 60 millió euró értékben különböző projektek megvalósítását tette lehetővé az országban. „Mindezek ellenére Ukrajna nem biztosít arányos tiszteletet a kárpátaljai magyar kisebbség számára: folyamatosan szűkülnek a nyelvi és oktatási jogok, nem vonják be a kisebbségi magyarok képviselőit a döntéshozatalba, vezetőiket megfélemlítik, a Myrotvorec oldalon megbélyegzik (ahogy például engem is), és hátrányos lehet a kettős állampolgárságról és a kisebbségekről szóló törvény is” − ismertette a tényeket a fideszes politikus a plenáris vitán.

 „Magyarország készen áll a konstruktív párbeszédre Kijevvel egy olyan megoldás érdekében, mely minden érintett félnek megfelel, Ukrajna nemzetközi és bilaterális kötelezettségvállalásaival összhangban garantálja a magyar közösség jogait és biztonságát” – zárta felszólalását Bocskor Andrea.

„Ukrajna a szuverenitásáért és nemzetépítéséért való jogos harca során nem áldozhatja fel az országban élő nemzeti kisebbségek jogait, ez számunkra nem elfogadható járulékos kár! Minden nemzetközi fórumon fel kell hívnunk a figyelmet, hogy egy stabil és kisebbségeit tisztelő demokratikus Ukrajnára van szüksége Európának” – tette hozzá a felszólalását követően a képviselő.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke a vita kapcsán felhívta  a figyelmet  az utóbbi hetek azon feszültségeire  a közép – és kelet – európai térségben, amelyek kihatással vannak régiónk stabilitására és uniós polgáraink biztonságérzetére. “Így a csehországi események kapcsán – összhangban a visegrádi államok által elfogadott hétfői nyilatkozattal – ki szeretném fejezni szolidaritásom Csehország felé“ – nyilatkozta a képviselő.

„Az ukrán-orosz határon történő csapatösszevonások is fokozták a térségben a feszültséget. Ezért Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett ki kell határozottan állnunk. Mindnyájunk elsődleges célja és érdeke kell, hogy legyen térségünk és szomszédságunk biztonságának és egyensúlyának megőrzése, az ellentétek békés úton történő rendezése, ami csakis párbeszéd és tárgyalás útján valósulhat meg, hiszen ez az Európai Unió legfontosabb külpolitikai eszköze” – mutatott rá a képviselő. Gál Kinga hangsúlyozta:  “Megértjük Ukrajna nehéz helyzetét, és ezért örülök, hogy a magyar kormány is számtalan eszközzel igyekszik konkrét segítséget nyújtani. Ugyanakkor Ukrajnának tiszteletben kell tartania a nemzeti kisebbségek, köztük a magyar közösség jogait, hiszen ezen kisebbségek csak így érezhetik magukat teljes jogú polgárként otthon a hazájukban.”

Brüsszel, 2021. április 28.

További információ:

Bocskor Andrea irodája: +32 2 28 45829

Gál Kinga irodája: +32-228-47599