Kisebbségpolitika

A jövő a fiatalok kezében van!

2021. 05. 28.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő online megbeszélést tartott a Kárpát-medence legjelentősebb ifjúsági szervezeteinek vezetőivel, ahol Európa és a magyar nemzet, illetve a külhoni magyar fiatalok jövőképéről tartottak eszmecserét. „Fontosnak tartom a fiatalok aktív szerepvállalását a közéletben, illetve a fiatal nemzedék bevonását a társadalmi vitákba, az ifjúságpolitika és egyéb szakpolitikai területek alakításába. Fontos, hogy a fiatalok hangja az uniós intézményekbe is eljusson, hiszen a jövőnk a fiatalok kezében van” – hangsúlyozta Bocskor Andrea.

A közös gondolkodásban részt vettek a legjelentősebb magyar ifjúsági szervezetek képviselői: Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke, Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke, Bagi Barna, a Határtalanul a Magyar Fiatalokért Egyesület elnöke, Hordósi Dániel, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége elnöke, Kiss Nándor, a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma képviseletében, Gubík László, a VIA NOVA Ifjúsági Csoport elnöke, Brassai Hunor, a MINTA elnöke, Dobsa István, a KMKSZ Ifjúsági Szervezetének elnöke.

„A szakmai megbeszélés célja párbeszéd kialakítása az anyaországban és a külhoni területeken működő magyar ifjúsági szervezetek vezetőivel, hiszen ők azok, aki jól ismerik az adott közösségek fiataljainak helyzetét. Fontos, hogy élő kapcsolat legyen a magyar fiatalok és a politika, közélet szereplői között, a fiatalok aktív részesei lehessenek a jövő alakításának”- mondta el Bocskor Andrea.

A képviselő kiemelte: „A magyar kormány óriási érdeme, hogy aktív szerepet szán a fiataloknak, számít a véleményükre. Példamutató az is, ahogy a magyar nemzetpolitika ápolja a kapcsolatot a külhoni magyarsággal, úgy gondolom, hogy ezt a jó példát minél több csatornán, fórumon keresztül el kell juttatni Brüsszelig”.

A találkozó résztvevői hangsúlyozták, hogy az elmúlt időszakban a fiatalok bizalma megingott az Unió intézményeiben, az a kép alakult ki bennük, hogy az EU központi szerveit nem érdeklik a polgárok, lesöprik az asztalról az alulról jövő kezdeményezéseket, példa erre a Minority Safepack esete. Ezzel ellentétben Magyarországon a fiataloknak, a kormánynak köszönhetően, van jövőképe: a család és otthonteremtési intézkedések sikeresek, a munkahelyteremtési és gazdaságélénkítő programok pedig segítik az anyaországban és a külhonban élő fiatal családokat. A fiatalok, ideológiai harcok helyett a jövőjüket segítő lépéseket várnak el az EU-tól is, főleg az oktatás és munkahelyteremtés területein.

Az ifjúsági vezetők egyetértettek abban, hogy a közösségek és értékek szerepe napjainkban felértékelődik. Ebben jelentős szerepet játszanak az ifjúsági szervezetek, és azok közösségépítő és -formáló szerepe. „A közös nemzeti minimum kialakítása fontos feladat, hiszen a nemzetben való gondolkodásnak van létjogosultsága, ezt a fiatalok számára is hangsúlyoznunk kell. Együtt, egységben, erős szövetségben vihetjük sikerre a magyar közösségeket” – hangsúlyozta Bocskor Andrea. 

Brüsszel, 2021. május 28.

További információ:

Bocskor Andrea irodája: +32 2 28 47829