Felszólalások

A béke adná a legnagyobb védelmet a gyermekeknek

2022. 04. 05.

Az Ukrajna elleni háború elől menekülő gyermekek és fiatalok védelméről vitázott az Európai Parlament (EP). Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának elnöke kiemelte: „A kormánypártok országgyűlési választáson elért győzelme garancia arra, hogy a kormány továbbra is elkötelezetten segíti a menekülteket és Ukrajnát”. „Magyarország a háború elől menekülő gyermekeknek biztosítja az oktatáshoz és orvosi ellátáshoz való hozzáférést, valamint pszichológiai segítséget is nyújt. Folytathatják a tanulást és érettségizhetnek, de ukrán tannyelvű délutáni iskola is létrejött” – mutatott rá Bocskor Andrea.

Bocskor Andrea hangsúlyozta: „Az EU-nak az Ukrajnában tartózkodó gyerekekre is figyelnie kell, hiszen a nehéz gazdasági helyzet miatt a szülőföldjükön maradt családok anyagi helyzete instabil, így fontos, hogy különböző programokon keresztül segítsük őket, például ingyenes óvodai és iskolai étkeztetéssel, mely finanszírozásához az EU is hozzájárulhatna. A mielőbbi béke elősegítésével tehetünk a legtöbbet a háború miatt szenvedő gyermekekért!”

Gál Kinga elmondta: „Ártatlan emberek válnak az orosz agresszió áldozatává. Ez elfogadhatatlan, különösképpen, ha gyermekéletről van szó. Háborús bűncselekmény nem maradhat büntetlenül, ezeket szigorúan ki kell vizsgálni”.

„A háború elől többségében nők és gyermekek menekülnek el Ukrajnából. Magyarország már több mint 600 ezer menekültet fogadott eddig. A magyar-ukrán határon  járva mi is meggyőződhettünk róla, hogy a humanitárius tranzitpontokat a menekültek igényeinek gondos figyelembevételével alakították ki: többek között baba-mama sarokkal, játszósarokokkal segítik a menekülő anyákat és gyermekeiket” – emelte ki a fideszes képviselő.

Strasbourg, 2022. április 5.