Oktatás és kultúra

2018 a kulturális örökség európai éve lesz

2017. 05. 02.

Az Európai Parlament múlt heti plenáris ülése nagy többséggel megszavazta a határozatot, amely 2018-at a kulturális örökség európai évének nyilvánítja. A szavazásra az EP és a Tanács között idén februárban született politikai megállapodás lezárásaként került sor. A Tanács várhatóan májusban fogadja majd el hivatalosan a határozatot.

A kulturális örökség európai éve olyan európai kezdeményezés, amely keretében európai, nemzeti, regionális és helyi szinten egyaránt számos eseményre kerül majd sor.  “Az év során a polgárok bekapcsolódhatnak az európai kulturális örökséget és értékeket bemutató, népszerűsítő eseményekbe és projektekbe, ami megerősíti az európaiság érzését” – hangsúlyozta Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő üdvözölve a határozat elfogadását.

Az Európai Parlament összesen 8 millió eurót irányozott elő a kulturális örökség európai évének megvalósulásához, melynek egy részét a Kreatív Európa program keretein belül írnak ki határon átívelő együttműködési projektekre a kulturális örökségvédelem területén. A kulturális örökség európai évéhez kapcsolódó projekteket a Horizont 2020, a Natura 2000, az Európa a polgárokért, az Erasmus+ programokból, valamint az európai strukturális és beruházási alapokból is finanszírozni fogják.

„Az európai év fő célkitűzése az európai kulturális örökség, mint az évszázados történelemből fakadó, a tagállamokat és az európai népeket egybefonó közös hagyaték megünneplése. Az európai kulturális menetrenddel összhangban a kezdeményezés felhívja a figyelmet a tagországok kulturális örökségének védelmére, megőrzésére, népszerűsítésére és turisztikai lehetőségeinek jobb fejlesztésére, hasznosíthatóságára, valamint a kulturális örökségvédelem jól bevált gyakorlatok cseréjével történő támogatására” – emelte ki Bocskor Andrea kárpátaljai képviselő.