Felszólalások

Az orosz-ukrán válság megoldása a békés rendezésben van

2022. 02. 16.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén ismét a kiélezett orosz-ukrán helyzet témáját tárgyalta magasrangú európai uniós tisztségviselők részvételével. „Az Európai Unió (EU) és tagországainak biztonsága szorosan összefügg Ukrajna biztonságával. Ukrajna fontos stratégiai partnere és közvetlen szomszédja az EU-nak, ezért erős aggodalomra ad okot az ukrán-orosz határnál kialakult törékeny helyzet” – mondta el Bocskor Andrea, EP-képviselő.

A Fidesz EP-képviselője kiemelte: „Magyarország a feszültség feloldását a diplomáciai, tárgyalásos úton való rendezésben látja, ezért jégtörő szerepet vállalt a párbeszéd megteremtése és a háború elkerülése érdekében. A békés megoldás az egyetlen helyes út és a minszki megállapodások végrehajtásának nincs alternatívája”.

„Kerülnünk kell a pánikkeltést – mely hatalmas veszteséget okozott Ukrajnának –, és minden olyan intézkedést, amely kiélezheti a helyzetet. A konfliktusban már több ezer ember vesztette életét, köztük magyarajkú fiatalok is, közel két millióan váltak belső menekültté, az infláció, a munkanélküliség, a magas energiaárak, a koronavírus-járvány soha nem tapasztalt kihívások elé állítják a lakosságot, köztük a kárpátaljai magyarokat is. Ezért mindent meg kell tennünk a béke érdekében, és támogatnunk kell Ukrajnát, hogy gazdasági és politikai értelemben stabil, életképes és független ország legyen” – zárta beszédét Bocskor Andrea.

Strasbourg, 2022. február 16.